Prosty i pyszny razowiec

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot @ 15 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728331się rozejrzę i coś podrzucę
a na początek
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7731
ja robiłam z zakwasem żytnim
Dzięki, Margot
bussi.gif

Tak mnie wciągnęło to pieczenie, że nastawiłabym sobie ten chleb Liski już dzisiaj ale nie mam piwa
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Maara, witaj w "Klubie". Milo, ze nasze grono rosnie
icon_biggrin.gif

Mysle, ze moglabys sprobowac Vermont Sourdough

Co do skorki...hm...moze zbyt dlugo byl w piecu...temperatura i czas podany w przepisie sa orientacyjne i zawsze wg mojego pieca. Sprobuj upiec ten chleb raz jeszcze, upewnij sie, ze NIE pieczesz z termoobiegiem. Chleby zytnie razowe i mieszane razowe nie bardzo lubia obecnosc pary...zwroc uwage na uzyte maki (w przepisie polecam uzycie maki bialej pszennej chlebowej, wiem jednak, ze jest wiele osob piekacych ten chleb tylko z razowej).
Poza tym, po wyjeciu upieczonego chleba z pieca trzeba natychmiast wylozyc go na kratke kuchenna (inaczej sie zaparzy) i zapewnic dobra wentylacje, ale w stalej temperaturze i bez przeciagow i zaczekac z 8-10 godzin przed krojeniem.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Tatter, dziękuję Ci bardzo za dobre rady.
cvety.gif

Vermont Sourdough zwrócił już wcześniej moją uwagę ale wydawało mi się ,że jest zbyt wymagający dla początkujących. Cieszę się,że uważasz inaczej i na pewno spróbuję go upiec.
Razowiec, który zrobiłam miał chyba zbyt wysoką temperaturę pieczenia. Mam wrażenie, że piekarnik trochę ''przekłamuje'' wysokość temperatury. No cóż...doświadczenie muszę zdobyć sama, dobrze że wiedzą Tatter dzielisz się chętnie. Jestem Ci za to bardzo wdzięczna.

P.S.Po razowcu zostało już tylko wspomnienie.
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Miala wysoka temperature pieczenia? Wiesz co, razowe zytnie piecze sie czesto w wysokich temperaturach, dopiekajac je w niskich. W tym chlebie akurat zaczynasz od zimnego pieca, temperatura rosnie wraz z pieczeniem.

A przy wypieku Vermont S. chetnie Ci pomoge, daj mi znac na pw (inaczej Miarbbelka zamorduje nas obie za zasmiecanie watkow
icon_wink.gif
) kiedy bedziesz piekla...moze jakos to zgramy...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Jeżeli temperatura, przy pieczeniu razowych żytnich, może być wysoka to pewnie czas pieczenia był za długi. Tylko jak rozpoznać, że chleb już się upiekł? Po kolorze? Siedział w piekarniku godzinę, oczywiście bez termoobiegu.
Chciałabym upiec go jeszcze raz w tym tygodniu, może tym razem uda mi się bez twardej skórki
icon_smile.gif

Jak będę piekła V.S. to bardzo chętnie skorzystam z propozycji i odezwę się na pewno. Dziękuję Tatter!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Chleby pieczone bez foremek najlatwiej sprawdzic pukajac w spod bochenka...jesli odglos jest gluchy to znak, ze chleb jest gotowy. Przy tym skora tez powinna byc rumiana, a chleb dosc lekki jak na jego wyglad.
Chleby z foremek najpierw trzeba z nich wyjac, potem sprawdzic sposobem jak wyzej. Mozna wtedy dopiec juz bez blaszki z 5-10 minut. Mysle, ze czeste wypieki pozwola Ci poznac Twoj piec i wkrotce nie bedziesz miala z tym problemu.
Przy okazji przypomne jeszcze, ze termometr piekarnikowy to dobra rzecz...posiadanie takiego "urzadzenia" pozwoli zmierzyc temperature taka jaka jest naprawde w srodku pieca, a nie ile "nastawiamy " na termostacie.

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Zrobilam dzis
icon_smile.gif
ale nie wytrzymalam dlugo i ukroilam sobie pajdę
icon_smile.gif
Pycha!

Załączniki

• chleb.jpg
    chleb.jpg
    123.2 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jaki piekny bochenek! Bardzo sie ciesze, ze Ci smakuje, anuc
icon_biggrin.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A pisały dziewczyny, żeby na blaszkę długości 25 cm przygotować ciasto z 3/4 porcji? Pisały
icon_lol.gif
Cóż, ja najwyraźniej jestem inteligentna inaczej i za karę mam baaardzo wysoki chlebek (zrobiłam z połowy porcji), ale nic nie szkodzi, bez względu na jego wysokość nie można mu odmówić wspaniałego smaku, następnym razem przygotuję porcję jak trzeba, bo następny raz będzie na pewno. Tatterku dziękuję za pyszny przepis
cvety.gif
Chleb jest sprężysty, ma mnóstwo dziurek, jadłam dziś z masłem i powidłami śliwkowymi i nie przyznam się ile zjadłam. A tu mój wielkolud
rofl.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeden lepszy od drugiego.............
Izoldaaaaa
baa.gif

icon_mrgreen.gif

Mniam.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Maraa @ 16 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728622Vermont Sourdough zwrócił już wcześniej moją uwagę ale wydawało mi się ,że jest zbyt wymagający dla początkujących. Cieszę się,że uważasz inaczej i na pewno spróbuję go upiec.
Razowiec, który zrobiłam miał chyba zbyt wysoką temperaturę pieczenia. Mam wrażenie, że piekarnik trochę ''przekłamuje'' wysokość temperatury. No cóż...doświadczenie muszę zdobyć sama, dobrze że wiedzą Tatter dzielisz się chętnie. Jestem Ci za to bardzo wdzięczna.
Maraa, upiecz Vermont S. on nie jest taki trudny jak się wydaje czytając przepis. Pierwszy raz robiłam go z jednym zegarkiem w ręku i drugim budzikiem nastawionym na odpowiednią godzinę a teraz samo idzie. Mówię Ci upiecz go! Juz nie zaśmiecam, sorry!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No zesz za nisko leciałam i o czubek drzewa zahaczyłam
baa.gif
baa.gif
baa.gif

Spadłam razem z ta kiecą i miotła ale na szczęśie mam w sobie coś z kota
icon_wink.gif
i poleciałam na 4 łapy. Tak wiec nic sie nie martw, zyje, mam sie dobrze, niestety sie pocharatalam i lepiej Ci sie na oczy pokazywac nie będę
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Głupawka - przepraszam
icon_razz.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ilona @ 24 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=766847No zesz za nisko leciałam i o czubek drzewa zahaczyłam
baa.gif
baa.gif
baa.gif

Spadłam razem z ta kiecą i miotła ale na szczęśie mam w sobie coś z kota
icon_wink.gif
i poleciałam na 4 łapy. Tak wiec nic sie nie martw, zyje, mam sie dobrze, niestety sie pocharatalam i lepiej Ci sie na oczy pokazywac nie będę
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Głupawka - przepraszam
icon_razz.gif
Ilonka
rofl.gif
dzięki, poprawiłaś mi humor z samego rana
bussi.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ależ proszem
icon_mrgreen.gif

Polecam sie na przyszłość
icon_mrgreen.gif

P.S. mi tez jakoś weselej sie zrobiło
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy