Śliwki w czekoladzie

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja zawsze kroje w czastki - jak pomarancz. Natomiast malakserow czy blenderow nie polecam. Sa takie w sprzedazy w Polsce - siostra mnie czestowala, firmy nie pamietam - czuc jakby byla kasza manna nie ugotowana w srodku.
Moge tylko dodac, ze sliwko-morele wyszly swietne. Bardziej kwaskowe.
A tego cukru do smaku i tak trzeba dac sporo, bo sliwka przy gotowaniu kwasnieje - skorka jest na ogol kwasna. Zawsze slodze do smaku i nigdy sie nic nie zepsulo. Zeby wiedziec ile sie wsypuje radze cukier sypac w szklanke. Wie sie wtedy ile szklanek sie wsypalo, ile ubylo, ile zostalo.
Wanilii nie dodaje. Awersja po innym dzemie, ktory nikomu w domu nie smakowal. Powidla i tak ladnie pachna, szczegolnie w czasie robienia a jeszcze czekolada...

Wiem czemu tylu ludzi kocha czekolade. Ma 1200 zwiazkow chemicznych!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Pierwsze śliwki w słoikach, na podwójną porcję śliwek dałam eksperymentalnie 1/2 gorzkiej i 1 mleczną i 1kg cukru, nam
smakuje, muszę nabyć znowu śliwki i jeszcze dorobić. Przypomniało mi się - śliwek nie rozdrabniałam.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Wczoraj zostałam uszczęśliwiona na wieczór toną śliwek.. Pół nocy spędziłam na pestkowaniu, wrrrr.. Ale teraz mam pół zamrażarki śliwek, a resztę zamierzałam przerobić na tradycyjne powidła, ale chyba jednak skuszę się na tę wersję
icon_smile.gif
Przynajmniej połowę tego, co mam do przerobienia tak zrobię, z czekoladą...

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Joasiu,

dałam jeden słoiczek mojej koleżance - zobacz co mi napisała na skype'a
icon_mrgreen.gif

"przepyszna
pychtka
cudo na takie okropne dni
już nie ma połowy
to jest normalnie delikates"

Nic dodać, nic ująć
bussi.gif
prawdę mówiąc myślałam, że zostawi sobie na później a tego samego dnia już nic w słoiczku nie było
icon_mrgreen.gif

przepis po prostu rewelacyjny!!
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Zrobiłam... Tak na oko proporcje, tylko pomysł ściągnęłam
icon_smile.gif

Śliwek miałam półtora kilo, cudnie dojrzałych, kakao sypnęłam chyba ze 3 łyżki, czekolady gorzkiej całą tabliczkę, cukru wcale i wyszła mi śliwkowa czekolada, a nie czekoladowe śliwki... Pysznooooości! Całą siłą woli użyłam, żeby od razu nie pożreć tych trzech maluśkich słoiczków (czemu tak mało zostaje po tym wysmażeniu?)... Mniam, dziękuję za tę inspirację
icon_smile.gif

seler

Member
Wrz 18, 2008
3
0
0
kochane, dzis wieczor planuje zrobic nutelle sliwkowa, tylko potrzebuje info czy kakao Deco Morreno to slodkie kakao czy gorzkie, nie wiem czy takowe kakao tutaj znajde wiec bede musiala wybrac jakas inna firme

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
seler - kakao Deco jest gorzkie i ciemne, z "wiatraczkiem" na opakowaniu. Jest bardzo dobre, ja uwielbiam je z mlekiem na gorąco
lecker.gif

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Zrobiłam - po prostu pyszne, niebo w gębie. Nie mieliłam w maszynce tylko pokroiłam a pod koniec żyrafą potraktowałam. Faktycznie ta pychotka aż się prosi o częste próbowanie jeszcze podczas smażenia. A ten zapach...
Dziękuję za przepis

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też zrobiłam po raz pierwszy i bardzo mi smakuje, osobiście dałabym trochę mniej kakao, albo po prostu więcej śliwek, ale na pewno będę często robić. Wczoraj chciało mi się coś słodkiego i przełożyłam sobie tym kilka wafli
lecker.gif

seler

Member
Wrz 18, 2008
3
0
0
no wiec, zrobione, smakuje wysmienicie, zabraklo mi sloikow wiec z pol litra przelalam do plastikowego kubka i szykuje sie nalesnikowo-nutellowy weekend, dziei dziewczyny za porade i przepis

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
W koncu i ja zrobilam, wyszlo bardzo czekoladowe. Zrobilam z 1.5 kg sliwek(bardzo dojrzalych) dodalam 3 lyzki kakao i cala gorzka czekolade, cukru mniej jakies 1.5 szklanki. Nie mielilam sliwek tylko w kostke pokroilam. I bardzo pyszne wyszlo ... rewelacja
icon_smile.gif

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
I ja się skusiłam. Trochę późno, bo śliwki bardzo drogie (5 zł. za kg węgierek).
Przed smażeniem śliwki pokroiłam, trzeciego dnia - przed dodaniem czekolady i kakao- rozdrobniłam końcówką miksującą od miksera. Słoiczki pasteryzowałam, tak na wszelki wypadek.
Zobaczę, jak się przechowają.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Złamałam się. Kupiłam. Po 3.5 własnie, ale raz się zyje. Idę robić
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobione. Przepyszne!
cvety.gif
Dziękuję za super przepis
cvety.gif

Robiłam z 1 kg sliwek, takiech bardzo duzych, oprócz płynnej wanilii dodałam 3 krople aromatu rumowego.

Na pewno do powtórek - zapewne szybkich.
icon_mrgreen.gif
Wyszły mi 2 słoiki.

S4022074.JPG

S4022064.JPG

S4022080.JPG

Załączniki

• S4022064.JPG
    S4022064.JPG
    31.1 KB · Wyświetleń: 0
  • S4022074.JPG
    S4022074.JPG
    23.1 KB · Wyświetleń: 0
  • S4022080.JPG
    S4022080.JPG
    32.3 KB · Wyświetleń: 0

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
shock: u mnie po 1,80 za kg

Szczęściara, ja nie mam szans na tańsze. Pan w warzywniaku powiedział, że to juz końcówka węgierek i na pewno tańsze nie będą
icon_sad.gif

Aque

Member
Kwi 2, 2008
6
0
0
Ja swoich właśnie spróbowałam, są bardzo dobre, ale ciągle płynne (na szczęście w miarę trzymaja sie na kromce... ), chociaż dawno w słoiczkach i ostygnięte... To nie miało tak być, prawda? Czy to może być dlatego, że za mało smażyłam? (w sumie gotowałam raczej, bo śliwki były świeże i soczyste, więc po zmieleniu ich wyszła wodnista breja, a po dodaniu cukru już w ogóle) Ile czasu zamuje wam wysmażenie takiej pełnej porcji?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy