Tort Labirynt

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Wczoraj wieczorem daktyle namoczyłam w wodzie, dziś rano je gotowałam kilka minut a następnie zmiksowałam w blenderze bo mi się nie chciało maszynki do mięsa brudzić ;) Powstała bardzo miła papka. W związku z tym, iż daktyle są bardzo słodkie ograniczyłam ilość cukru zarówno w cieście jak i w śmietanie. Do śmietany dałam 1/4 szkl. cukru i chyba dlatego nie chciała się ubić. Po kilku godzinach w lodówce masa śmietanowa zastygła i związała warstwy a w smaku ciekawie kontrastuje ze słodyczą suszonych owoców.

kakyus

Member
Cze 18, 2007
11
0
0
U mnie tort labirynt okazał się porażką.Roladki krojone jak w przepisie na 2-3 cm plastry nie przeszły śmietaną-używałam tak jak w przepisie 30%.Ciasto po złożeniu trzymałam w temp.pokojowej aby lepiej przeszło,ale niestety nic z tego.Jestem bardzo rozczarowana.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ymmmm, swietnie wyglada
cheers.gif
mniam.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
kakyus @ 15 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846048U mnie tort labirynt okazał się porażką.Roladki krojone jak w przepisie na 2-3 cm plastry nie przeszły śmietaną-używałam tak jak w przepisie 30%.Ciasto po złożeniu trzymałam w temp.pokojowej aby lepiej przeszło,ale niestety nic z tego.Jestem bardzo rozczarowana.
Kakyus, wydaje mi się, że za bardzo ubiłaś śmietanę i dlatego roladki Ci nie zmiękły. Przykro mi, że tak się rozczarowałaś.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Strasznie kuso mnie to ciasto. W zwiazku z tym mam pytanie. Jak pokroic te roladki aby bylo w sam raz? Bo co bedzie jak w polowie formy zabraknie mi dwoch albo trzech krazkow? Pol biedy jezeli kjeden czy dwa zostana ( w nadmiarze ) ale jak braknie? katastrofa!

No i jak w koncu najlepiej smarowac te placki? Jedna masa na druga czy kazda rolade innym nadzieniem?

Bardzo prosze doswiadczone o odpowiedz

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Mam nadzieje, ze jakos sie z tym uporam. Bardzo chcialabym aby udalo mi sie to ciasto i zeby bylo pyszne. Bo juz nie wiem co mam piec. Wszystko mi sie znudzilo a to ciasto jest dla mnie nowoscia. No i ten wyglad ciekawy bardzo. Mam nadzieje, ze smakuje tak jak wyglada.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Podpowiedzcie mi proszę ..
icon_wink.gif

Czy myślicie, że można upiec roladki tak na 5 dni przed planowanym przełożeniem ? (sobota - pieczenie, czwartek - przełożenie, by był idealny na przyszłą sobotę)
Wiem, że może to pytanie wydawać się dziwne, ale chciałam pomóc mamie w przygotowaniach, ponieważ w przyszły weekend, kiedy planowana jest impreza, nie będzie mnie w domu.
Mama ma uraz do biszkoptów, więc zwykły tort nie wchodzi w grę.
Ten wydawałby mi się idealny ze względu na kruche ciasto, które nie powinno się chyba zepsuć, jeśli będzie zamknięte w jakimś szczelnym opakowaniu .. ?
Mama przełożyłaby go wieczorem w czwartek i na sobotnią imprezę mógłby być chyba .. ?
Myślicie, że nadzienie roladek mogłoby sie zepsuć ?
Ryzykowałaby któraś z Was wcześniejsze pieczenie ?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja w takiej sytuacji zrobiłabym wszystko wcześniej i cały tort zamroziłabym. Dzień wcześniej (albo rano gdy imprezka wieczorową porą) wyjęłabym z zamrażarki aby w temp. pokojowej doszedł do właściwej temperatury
icon_smile.gif

Nie wiem, czy akutat ten torcik dobrze to zniesie ale skoro nie można inaczej, a jak widzę chęci olcieek to baaardzo dużo.
Udanej imprezki
icon_smile.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ja robiłam nadzienie z rodzynek i żurawiny za pierwszym razem ..
icon_wink.gif

a tortu jednak nie zrobiłam teraz .. może jak będę następnym razem na dłużej ..

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy