Torty Dorotyxx

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Dziewczyny poradźcie jak uzyskać czarny kolor masy czy to cukrowej czy marcepanowej?
Nie musi być tego dużo,bo tylko na drobne szczegóły postaci,ale nie mam pomysłu czym zabarwić marcepan lub masę cukrową?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Kasik, jak nie dużo trzeba elementów, to można użyć barwinka
icon_smile.gif
Ale, jak się zapewne domyślam, nie posiadasz go, wiec stąd to pytanie...
icon_wink.gif
Kiedyś czytałam na jakimś forum, że ktoś użył do barwienia węgla drzewnego (aptecznego). Ale głowy nie daję, że wyjdzie i nie wiem, czy efektów ubocznych nie będzie... Jak chcesz, to możesz ewentualnie spróbować
icon_smile.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Właśnie nie mam czarnego barwnika.Kombinowałam jak tu otrzymać czerń,ale jest to kolor podstawowy więc zmieszanie innych nic nie da.
Chyba muszę polatać po sklepach i go szukać.
Boję się tylko,żeby nie otrzymać jakiejś paskudnej szarości zamiast czerni.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Dorotaxx @ 28 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=950375Witaj
Bardzo dziękuję za miłe słowa

Możesz użyć płynnej glukozy .Zalej żelatynę wodą, odstaw do napęcznienia, postaw nad parą wodną , rozpuść i wlej 3,4 łyzki glukozy

Jeśli w ogóle nie użyjesz glukozy to nic się nie stanie. Glukoza ma za zadanie przedłużyć trwałość masy cukrowej.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za wyczerpującą rade
anbetung.gif
tak tez zrobię przy najbliższej probie.Jeszcze raz wielkie dzięki
cvety.gif
Pozdrawiam gorąco.

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
robilam na zyczenie klientki, taki chciala
i wsumie jestem zadowolona, rzecz jasna masa jest z pianek:)

Załączniki

• DSC01425.JPG
    DSC01425.JPG
    35.6 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
Doroto, mam pytanie co do ilości masy, która wychodzi z podanego przez Ciebie przepisu (tego z plantą, co jest na 22 stronie). Na tej właśnie stronie wkleiłas zdjęcia tortów - i tak np. ten z bałwankami: czy tej porcji masy wystarczy tylko na pokrycie tortu czy na ozdoby też?? Czy trzeba zrobić dwie porcje?? I czy np. moge zrobić wczesniej same figurki, pare dni wcześniej?? Czy nic im się nie stanie?? I czy trzeba je jakoś specjalnie przechowywać???

Aaaa, i jeszcze mam pytanie co do samego przepisu - w którym momencie dodajesz plantę?? Czy ma to wogóle jakieś znaczenie??

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
kasik @ 1 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=950750Właśnie nie mam czarnego barwnika.Kombinowałam jak tu otrzymać czerń,ale jest to kolor podstawowy więc zmieszanie innych nic nie da.
Chyba muszę polatać po sklepach i go szukać.
Boję się tylko,żeby nie otrzymać jakiejś paskudnej szarości zamiast czerni.
Ja łączę niebieski barwnik i gorzkie kakao. Wychodzi superczerń.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Chyba powinnam tutaj zamieścić swój nocno poranny wyrób... Wkleiłam fotkę w Masie cukrwej do dekoracji...
Tak bardzo podobały mi się kucyki MMMK3, że zrobiłam jednego
icon_smile.gif
Szkoda, że na świeżej masie kolor nierówno barwił. Następnym razem zrobię ozdoby parę dni wcześniej.
Nie był taki jak oryginał ale i tak jestem zadowolona.

wie_sz

Member
Mar 10, 2010
11
0
1
Doroto czy mogła byś w wolnym czasie opisać jak robisz ten śliczny biuściasty
lecker.gif
torcik (oczywiście to co pod masą cukrową, w jakich formach pieczesz, czy sam biust jest przekładamy masą i.t.p.).

I jeszcze jedno: w dwóch różnych Twoich postach przepisy różnią się nieco składem. W jednym jest planta z gliceryną a w drugim sama planta, napisz proszę który wg Ciebie jest lepszy, pozwala na dłuższą obróbkę.

A tak w ogóle to Twoje torty to mistrzostwo świata
daumen.gif

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
wie_sz @ 21 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957978I jeszcze jedno: w dwóch różnych Twoich postach przepisy różnią się nieco składem. W jednym jest planta z gliceryną a w drugim sama planta, napisz proszę który wg Ciebie jest lepszy, pozwala na dłuższą obróbkę.

A tak w ogóle to Twoje torty to mistrzostwo świata
daumen.gif
wprawdzie Dorotą nie jestem ale jeśli chodzi o masę plastyczną to jest w niej glukoza a nie gliceryna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy