Dorotaxx @ 28 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=950375Witaj
Bardzo dziękuję za miłe słowa
Możesz użyć płynnej glukozy .Zalej żelatynę wodą, odstaw do napęcznienia, postaw nad parą wodną , rozpuść i wlej 3,4 łyzki glukozy
Jeśli w ogóle nie użyjesz glukozy to nic się nie stanie. Glukoza ma za zadanie przedłużyć trwałość masy cukrowej.
PozdrawiamBardzo dziękuję za wyczerpującą radetak tez zrobię przy najbliższej probie.Jeszcze raz wielkie dzięki
Pozdrawiam gorąco.![]()
kasik @ 2 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=950742Dziewczyny poradźcie jak uzyskać czarny kolor masy czy to cukrowej czy marcepanowej?
Nie musi być tego dużo,bo tylko na drobne szczegóły postaci,ale nie mam pomysłu czym zabarwić marcepan lub masę cukrową?Po prostu, czarnym barwnikiem
Mozesz go zamówic przez internet.
kasik @ 1 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=950750Właśnie nie mam czarnego barwnika.Kombinowałam jak tu otrzymać czerń,ale jest to kolor podstawowy więc zmieszanie innych nic nie da.
Chyba muszę polatać po sklepach i go szukać.
Boję się tylko,żeby nie otrzymać jakiejś paskudnej szarości zamiast czerni.Ja łączę niebieski barwnik i gorzkie kakao. Wychodzi superczerń.
LeNinka @ 15 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=955967Ja łączę niebieski barwnik i gorzkie kakao. Wychodzi superczerń.a w jakich proporcjach?
h-elen @ 16 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=956337Kucyki są przecudne
Nie są mojej produkcji, taka zdolna nie jestemto miniaturki kucyków kupione w Smyku po 6-7 zł.![]()
beatricza31 @ 16 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=956292a w jakich proporcjach?Nigdy tego nie mierzyłam, bo za każdym razem ilość masy, którą chcę zabarwić jest inna.
Trzeba próbować. Ale kakaa więcej, niż barwnika.
Edytuję, żeby pokazać kolor czarny, który uzyskałam z kakaa i barwnika niebieskiego
![]()
wie_sz @ 21 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=957978I jeszcze jedno: w dwóch różnych Twoich postach przepisy różnią się nieco składem. W jednym jest planta z gliceryną a w drugim sama planta, napisz proszę który wg Ciebie jest lepszy, pozwala na dłuższą obróbkę.
A tak w ogóle to Twoje torty to mistrzostwo świata
wprawdzie Dorotą nie jestem ale jeśli chodzi o masę plastyczną to jest w niej glukoza a nie gliceryna.
spider523 @ 23 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=958693wprawdzie Dorotą nie jestem ale jeśli chodzi o masę plastyczną to jest w niej glukoza a nie gliceryna.Glukoza swoją drogą, ąle w jednym z przepisów jest podana gliceryna![]()
wie_sz @ 23 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=958727Glukoza swoją drogą, ąle w jednym z przepisów jest podana gliceryna
a no to przepraszam, najwyraźniej przeoczyłam![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.