iwona44 @ 18 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=718079I właśnie tu jest sęk ja robię z połowy,a dla mnie jak już pisałam to jest drugie podejście ,tylko teraz to ja się z nim ,,brutalnie" obeszłam w trakcie wyrastania to dość mocno się nad nim znęcałam,i za każdym razem coraz lepiej rósł,i potem jeszcze w piekarniku wystrzelił,no teraz jestem zadowolona,bo poprzedni był też ok.,ale ten jest o niebo lepszyIwona- cudny upiekłaś chlebek.![]()
dziunia @ 7 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=390529No w końcu udało mi się dostać na cina, wcześniej ciągle mi krzyczało że nie mam uprawnień żeby tu wejść![]()
Chleb upieczony, wyszedł wspaniale, świetny smak, miąższ superduper i w ogólezresztą widać na zdjęciach niżej. Robiłam z połowy porcji i więcej raczej w garnku się nie zmieści, a szkoda bo wystarczyłby na dłużej. Zaczyn zgodnie z radą Hazo trochę rozluźniłam bo wyszedł mi dość zwarty, ładnie przybrał po nocy, bąblował aż miło
Ciasto ciągle wydawało mi się jednak zbyt luźne, więc dosypałam sporo mąki(może nie trzeba było jednak aż tak rozcieńczać zaczyny?) Wyrastało w misce przepisowe 2 godziny z odgazowaniem po godzinie, potem uformowałam bochenek i do gara wysypanego bułką tartą
-okazało się że nie mam otrąb i bułka się bardzo dobrze sprawdziła nawet
Chleb rósł ok.3-3,5 godziny, niestety temperatura u mnie jest niższa niż 25 stopni więc stąd ten dłuższy czas rośnięcia. Potem nacięłam go żyletką- nacina się dobrze i do piekarnika zimnego nastawionego na 240 gdzie siedział w sumie chyba ok 45-50 minut. Oto rezultat:![]()
]![]()
![]()
![]()
Dziuniu wspaniały wprost bajeczny
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.