Wiejski chleb francuski

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Iwona to sie zgralysmy ja za 15 minut wkladam ten chlebek do piekarnika, ale to moje 1-sze podejscie do tego "francuza" mam nadzieje ze udane
icon_smile.gif

A Ty robilas z podwojnej porcji?? Bo wydaje sie gigantyczny
icon_smile.gif

pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
I właśnie tu jest sęk ja robię z połowy,a dla mnie jak już pisałam to jest drugie podejście ,tylko teraz to ja się z nim ,,brutalnie" obeszłam w trakcie wyrastania to dość mocno się nad nim znęcałam,i za każdym razem coraz lepiej rósł,i potem jeszcze w piekarniku wystrzelił,no teraz jestem zadowolona,bo poprzedni był też ok.,ale ten jest o niebo lepszy
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
iwona44 @ 18 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=718079I właśnie tu jest sęk ja robię z połowy,a dla mnie jak już pisałam to jest drugie podejście ,tylko teraz to ja się z nim ,,brutalnie" obeszłam w trakcie wyrastania to dość mocno się nad nim znęcałam,i za każdym razem coraz lepiej rósł,i potem jeszcze w piekarniku wystrzelił,no teraz jestem zadowolona,bo poprzedni był też ok.,ale ten jest o niebo lepszy
Iwona- cudny upiekłaś chlebek.
anbetung.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Mirabbelko,Iwona- nie chodżcie na żaden odwyk.Daję wam słowo, że trudno znależć coś równie wspaniałego
zamiast pieczenia chleba.Ja również jestem uzależniona i daje mi to kupę radości.Jeszcze dużo wody upłynie zanim będę(mam nadzieję) piekła chociaż podobne chlebki jak Ty Mirabbelko.
anbetung.gif
Iwona-za wytrwałość
cvety.gif
 

iwik

Member
Lip 21, 2008
19
0
0
Dzisiaj zrobiłam, z połowy porcji i żałuję.....że tylko z połowy
icon_wink.gif
. Jest rewelacyjny! Sama pożarłam już prawie połowę. Chrupiąca, pyszna skórka, mięciutki i pachnący. Pycha.

Robiłam z mąki z Lidla, 12g białka, typ 650 i myślę, że to dzięki temu jest taki pyszny. Następnym razem zrobię z całej porcji, tylko muszę się zaopatrzyć w zapas odpowiedniej mąki.

Mirabelko, dziekuję za taki cudowny przepis.
anbetung.gif
 

Załączniki

  • IMG_0296.JPG
    IMG_0296.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
dziunia @ 7 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=390529No w końcu udało mi się dostać na cina, wcześniej ciągle mi krzyczało że nie mam uprawnień żeby tu wejść
icon_eek.gif

Chleb upieczony, wyszedł wspaniale, świetny smak, miąższ superduper i w ogóle
icon_lol.gif
zresztą widać na zdjęciach niżej. Robiłam z połowy porcji i więcej raczej w garnku się nie zmieści, a szkoda bo wystarczyłby na dłużej. Zaczyn zgodnie z radą Hazo trochę rozluźniłam bo wyszedł mi dość zwarty, ładnie przybrał po nocy, bąblował aż miło
icon_mrgreen.gif
Ciasto ciągle wydawało mi się jednak zbyt luźne, więc dosypałam sporo mąki(może nie trzeba było jednak aż tak rozcieńczać zaczyny?) Wyrastało w misce przepisowe 2 godziny z odgazowaniem po godzinie, potem uformowałam bochenek i do gara wysypanego bułką tartą
icon_redface.gif
-okazało się że nie mam otrąb i bułka się bardzo dobrze sprawdziła nawet
icon_razz.gif
Chleb rósł ok.3-3,5 godziny, niestety temperatura u mnie jest niższa niż 25 stopni więc stąd ten dłuższy czas rośnięcia. Potem nacięłam go żyletką- nacina się dobrze i do piekarnika zimnego nastawionego na 240 gdzie siedział w sumie chyba ok 45-50 minut. Oto rezultat:

]
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif


Dziuniu wspaniały wprost bajeczny
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
oto nasze dzieło WSPANIAŁY, PRZEPYSZNY I TEN SMAK


Wiejski_francuski_przed_wyrastaniem.jpg
Przed podziałem na dwa bochenki i wyrastaniem w koszykach.
Wiejski_francuski.jpg
Po upieczeniu na kamieniu... i "pomocy" obręczy z tortownicy.
 

Załączniki

  • Wiejski_francuski_przed_wyrastaniem.jpg
    Wiejski_francuski_przed_wyrastaniem.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Wiejski_francuski.jpg
    Wiejski_francuski.jpg
    68.4 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Francuski_wiejski.jpg

Mirabbelko, chleb jest wspaniały!
mniam.gif
daumen.gif
Dziękujemy bardzo
anbetung.gif
bussi.gif
, również za wszystkie cenne wskazówki, które przydały się nam podczas pieczenia !
cvety.gif

Chleb na stałe zagości w naszym domu!
anbetung.gif
rofl.gif
 

Załączniki

  • Francuski_wiejski.jpg
    Francuski_wiejski.jpg
    131.7 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Wiejski_francuski_II.jpg
Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_1.jpg
Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_2.jpg

Po raz kolejny piekliśmy i jak zwykle nie zawiedliśmy się!
icon_mrgreen.gif
Pieczony na kamieniu!

Chlebek przepyszny z cudownie chrupiącą skórką
mniam.gif
lecker.gif


Warto go upiec i szczerze polecamy!
Dziękujemy po raz kolejny!
cvety.gif


anbetung.gif
 

Załączniki

  • Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_2.jpg
    Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_2.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_1.jpg
    Wiejski_francuski_Mirabbelki_II_1.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Wiejski_francuski_II.jpg
    Wiejski_francuski_II.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy