Hiram skandynawski

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ale ciemny Ci wyszedł !
Mój w kolorze hiramu Joanny, taki różowy brudny
icon_wink.gif
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
ZROBIŁAM!
Totalna rewelacja! Po prostu przepyszny. Świeży imbir nadał wszystkiemu pikantnego smaczku.
Jedyna modyfikacja to ilość cukru. Zredukowałam go do (uwaga!) sześciu łyżek
icon_mrgreen.gif

W ten sposób otrzymałam idealną konfiturę do kruchego placka (4 składnikowego!) z rabarbarem według Bajaderki.
Orzeźwiające ciasto, idealne na gorące dni!


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Właśnie zapakowałam do słoików. Pyyycha! Dałam 1/2 kg cukru na 1 kg owoców. Cukier zwykły, ale teraz jak już wiem, że pyszne*, to kolejną porcję zrobię z cukrem trzcinowym. Imbiru dałam jakieś 2 łyżki, następnym razem dam więcej.

Joanno
anbetung.gif


* nie żebym Wam nie ufała, ale stara zasada mówi "ufaj i sprawdzaj"
fiesgrins.gif


 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zaczynam wkrotce hiramowe zapasy, wiec watek w gore!

 

Asiuńka

Member
Sie 27, 2012
23
0
0
Właśnie zrobiłam.
Wspaniały, rewelacyjny - w życiu się nie spodziewałam, że z rabarbaru można zrobic coś poza nieśmiertelnym kompotem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dana7023

Member
Gru 11, 2010
15
0
1
zrobiłam ze świeżym imbirem, pyszna konfitura, cukru dałam o 1/3 mniej, a imbir dodawałam sukcesywnie aż doszłam do tego smaku co mi
odpowiadał
icon_biggrin.gif



Zdjęcie0466.jpg
 

Załączniki

  • Zdjęcie0466.jpg
    Zdjęcie0466.jpg
    1.6 MB · Wyświetleń: 6

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jak co roku w maju tez sie za hiram zabiore. Moj maz juz dopytywal.
 

dana7023

Member
Gru 11, 2010
15
0
1
dziś do pracy zaniosłam słoiczek, zrobił furorę, nikt nie mógł uwierzyć, że to konfitura z rabarbaru
icon_biggrin.gif
przepis poszedł dalej w świat, a ja zakupiłam następny kg rabarbaru
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
nikka @ 30 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796875mojej rodzinie smakowało, mnie nie bardzo (za ostry, zbyt duzo imbiru) - proponuje poeksperymentowac z iloscia imbiru i na sam poczatek dac symbolicznie

P.S. Ja dawalam imbir swiezy.
Naprawdę trudno uwierzyć jak przez lata zmieniają się smaki. Dzis ta konfitura wcale nie wydaje się za ostra, jest w sam raz , pyszna!

Moze to kwestia większej otwartości na nowe, inne smaki
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy