Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Skanno, zadam jeszcze pytanie - a ten marcepan to nie przyklei się do stolnicy czy wałka? da się potem toto jakoś przenieść na ciasto?
icon_redface.gif

ale mam pietra że coś zrąbię...

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Skanno, zadam jeszcze pytanie - a ten marcepan to nie przyklei się do stolnicy czy wałka? da się potem toto jakoś przenieść na ciasto?
icon_redface.gif

ale mam pietra że coś zrąbię...

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
wczoraj piekłam, to pamiętam( chociaż podobno traci się pamieć krótkotrwałą;)- na blaszkę jak w przepisie dałam dwie paczki masy z lidla, czyli 400g. wałkowała się cudnie, lekko podsypana mąką, ale naprawdę lekko- ja wałkuję na silikonie

a w ogóle to zapomniałam polukrować i co teraz???

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Doruśka @ 12 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1378442wczoraj piekłam, to pamiętam( chociaż podobno traci się pamieć krótkotrwałą;)- na blaszkę jak w przepisie dałam dwie paczki masy z lidla, czyli 400g. wałkowała się cudnie, lekko podsypana mąką, ale naprawdę lekko- ja wałkuję na silikonie

a w ogóle to zapomniałam polukrować i co teraz???
Ja z pelna premedytacja nie lukrowalam, zeby bylo mniej kalorycznie
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Żeby była już przygotowana do podawania, no i w całości się w puszcze raczej nie zmieści - chyba że ktoś ma taką płaską i dużą puszkę
icon_smile.gif

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
No i zrobiłam
lecker.gif

użyłam marcepanu-gotowca, rozwałkował się bez problemu. Krajanka była miękka od razu, a po polukrowaniu... rozpływa się w ustach.
Do ciasta weszło dokładnie tyle mąki ile w przepisie.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Zupełnie nie rozumiem jak Wam to idzie bezproblemowo. Jak to marcepan rozwałkować? Wyszedł mi lepki jak powidła. Rozsmarowałam go na cieście, które wcale nie dało sie wałkować. Jakim cudem można wcisnąć trzy i pół szklanki mąki do wrzącej masy cukrowo-miodowo-maślanej? Ja nie potrafię, Zrobiły mi sie twarde grudy.

Marcepan pyszny.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Agnieszko, gdybym dokładnie przeczytała cały wątek to pewnie bym nie piekła tej krajanki po poznaniu Twoich trudności. Za piernikami nie przepadam ale marcepan kusił mnie bardzo. Mogłam sobie po prostu kupic jeszcze jeden batonik. No nic, pewnie więcej nie będę tego ciasta piekła. W wątku rzuciły mi się w oczy jedynie posty pochlebne. To, co mi w końcu wyszło nie jest złe, kawałeczek spróbowałam. Mam nadzieję, że się upiekło wewnątrz, bo na bokach nie jest surowe. Słodkie straszliwie. Szukałam smnaku dzieciństwa w tej krajance ale to nie to. Może "kopytka" piernikowe byłyby smakowo bliższe, ale już dam sobie w tym roku spokój. Sama tego nie zjem a nie mam komu podarować.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Korzystam z gotowego marcepanu, który wałkuję do formatu ciasta przez folię spożywczą.
A z ciastem roprawia się KA bezproblemowo. Przekładam masę miodową do michy i dorzucam resztę składników.
W tym roku kupiłam kiepski miód, ciasto wyszło twarde.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zjesz, zjesz
icon_wink.gif
po kawalątku do kawy, albo bedziesz częstować ewentualnych gości - to może długo poleżeć, więc pośpiechu nie ma - a część możesz też zamrozić.

Ja po swoich niepowodzeniach zniechęciłam się na dobre - nie piekłam jej już więcej ani razu.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Maryna:)) mi wyslij
icon_smile.gif
)takie kopytka to by było coś (piernikowe ma sie rozumieć
icon_smile.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Cinka @ 17 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380334Ja po swoich niepowodzeniach zniechęciłam się na dobre - nie piekłam jej już więcej ani razu.
Jestem w szoku - toć to jedno z najłatwiejszych ciast świątecznych. Jedyny warunek - nie dowalić od razu całej mąki, tylko sypać po trochu - ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.

Doruśka, chcesz przepis na piernikowe kopytka?
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja pamiętam, że kiedyś też miałam strasznie twarde ciasto, ledwo mikser dał radę wymieszać, potem jakoś udało mi się zagnieść i rozwałkować. Sama masa marcepanowa jest miękka, zawsze wykładam łyżką i rozsmarowuję na cieście ( gotowego marcepanu nigdy nie miałam), no a całość potem jest bardzo smaczna i miękka, no i dla mnie wcale nie za słodka ( ale ja do ciasta bakalii żadnych nie daję, a do marcepanu zawsze tylko sok z cytryny)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy