Doruśka @ 12 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1378442wczoraj piekłam, to pamiętam( chociaż podobno traci się pamieć krótkotrwałą- na blaszkę jak w przepisie dałam dwie paczki masy z lidla, czyli 400g. wałkowała się cudnie, lekko podsypana mąką, ale naprawdę lekko- ja wałkuję na silikonie
a w ogóle to zapomniałam polukrować i co teraz???Ja z pelna premedytacja nie lukrowalam, zeby bylo mniej kalorycznie![]()
orelia @ 17 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1380271A czy teraz nie jest już trochę późno na zrobienie?
W pierwszym poście jest zaznaczone że powinna posiedzieć kilka tygodni?Nie jest za późno - jeśli ma zmięknąć, to zmięknie w maksymalnie dwa dni, jak ją porządnie polukrujesz i zapuszkujesz![]()
Cinka @ 17 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1380334Ja po swoich niepowodzeniach zniechęciłam się na dobre - nie piekłam jej już więcej ani razu.Jestem w szoku - toć to jedno z najłatwiejszych ciast świątecznych. Jedyny warunek - nie dowalić od razu całej mąki, tylko sypać po trochu - ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.
Doruśka, chcesz przepis na piernikowe kopytka?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.