Agata @ 14 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=394715A i chciałabym się upewnić czy z jednej porcji ciasta pieczecie krajankę na blaszce zwykłej czy dużej piekarnikowej?Piekłam na dużej, z wyposażenia piekarnika. I choć przed pieczeniem ciasto miało przepisowe 20 cm ( mierzyłam!), to upieczone zajmowało całą blachę.
Joanna @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=395899A moja kroiła się wyśmienicie - piekłam ją wczoraj wieczorem, a już dziś była miękka i rozpływająca się w ustach.
Nie wiem, gdzie ją schować, by dotrwała do świąt....
Piekłam na dużej, z wyposażenia piekarnika. I choć przed pieczeniem ciasto miało przepisowe 20 cm ( mierzyłam!), to upieczone zajmowało całą blachę.Joanno dziękuję za odpowiedź
A zdjęcia utrwalają mnie w przekonaniu, że po prostu muszę zrobić krajankętylko narazie nie bardzo mam ją w co załadować, ale pracuję nad wysłaniem męża do ikei
jaxja @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=395978Joanno, wg jakiego przepisu robiłaś swój lukier?Wg przepisu Bajaderki, z koniakiem. Dodałam tylko trochę wody, bo z samym koniakiem był za gęsty i nie chciał się utrzeć.
Agata @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396136A zdjęcia utrwalają mnie w przekonaniu, że po prostu muszę zrobić krajankętylko narazie nie bardzo mam ją w co załadować, ale pracuję nad wysłaniem męża do ikeiJa po zapełnieniu wszystkich puszek innymi ciasteczkami, zapakowałam ją do dużego plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywką. Okazał się być idealnej wielkości - za "robotę" zostało jeszcze troszkę "boczków" do posmakowania.
AnnaH @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396284A powiedzcie czy z mielonych migdalow kupnych mozna zrobic ta paste????cyz trzema je malakserem potraktowac(te cale)
iKupiłam mielone migdały, ale okazały się zmielone dość grubo, więc je jeszcze dodatkowo potraktowałam MŁYNKIEM DO KAWY, który służy mi od lat do mielenia cukru na puder.
Janka @ 17 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396583Krajanka jest piękna.
Mam jednak obawy czy u mnie da się ją przetrzymać.Rób od razu z podwójnej porcji!
Codziennie zaglądam do mojej krajanki ponapawać się jej widokiem i zapachem i nie zauważyłam na razie żadnych zmian w materii lukru. Nie ciemnieje, ani nie znika ( chyba że w komplecie z całym ciasteczkiem). Położyłam go cieniutką warstewką tylko po to, by stanowił chrupiący kontrast do mieciutkiego piernika. Cukru dałam tradycyjnie mniej niż w przepisie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.