Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne.jpg

Robiliśmy z całej porcji i wyszły dwa piękne chlebki
icon_razz.gif
mniam.gif

Na pewno zrobimy jeszcze ten chlebek, bo warto!
mniam.gif


 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne.jpg
    Pain_de_Campagne.jpg
    113.1 KB · Wyświetleń: 1

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
Wczoraj upiekłem chleb ponownie, tylko część mąki pszennej zastąpiłem żytnią (na 1010g mąki, żytniej było 230g) I wyszedł dużo lepszy niż poprzednio. Wyrabiał się tak samo dobrze, a wyrósł lepiej, niż ostatnio. Upiekłem jeden duży bochenek. Wyszedł ogromny, bo zamiast przyrosnąć 2-krotnie, przyrósł 3-krotnie
dump.gif
Dzisiaj zdecydowanie smaczniejszy niż wczoraj, co rzadko się zdarza z pszennym pieczywem ;)


(miniaturka)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_2.jpg
Pain_de_Campagne_1.jpg
Pain_de_Campagne.jpg


Upiekliśmy ponownie. Wspaniała chrupiąca skóra, rósł jak szalony, jak zwykle wdzięczny podczas wyrabiania, wyszły dwa chlebki - ten pieczony na kamieniu , a drugi na blaszcze do pizzy.
lecker.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne.jpg
    Pain_de_Campagne.jpg
    118.9 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_1.jpg
    Pain_de_Campagne_1.jpg
    109.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_2.jpg
    Pain_de_Campagne_2.jpg
    116.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_08022009.jpg
Pain_de_Campagne_upieczone_w_sobot_.jpg
Pain_de_Campagne_po_pieczeniu_drugi.jpg
Chleby pieczone na kamieniu w sobotę i niedzielę, rosły w oczach, byliśmy zmuszeni skrócić czas robienia chlebów.
Do chleba pieczonego już w niedzilę wykorzystaliśmy zakwas pszenny i etap robienia chleba zaczęliśmy od ostatniej fazy. W niczym nie ujęło to ani smakowi ani podczas pieczenia.
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_po_pieczeniu_drugi.jpg
    Pain_de_Campagne_po_pieczeniu_drugi.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_upieczone_w_sobot_.jpg
    Pain_de_Campagne_upieczone_w_sobot_.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_08022009.jpg
    Pain_de_Campagne_08022009.jpg
    97 KB · Wyświetleń: 1
  • Pizza_po_pieczeniu_na_kamieniu.jpg
    Pizza_po_pieczeniu_na_kamieniu.jpg
    115.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Pain_de_Campagne_po_pieczeniu_w_przekroju.jpg
    Pain_de_Campagne_po_pieczeniu_w_przekroju.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_21022009.jpg
Pain_de_Campagne_20_02.jpg

Ponownie pieczone , w towarzystwie innych chlebków.
jak zwykle pieczone na kamieniu, pyszna chrupiąca skórka, z małą modyfikacją - z dodatkiem mąki orkiszowej 1400
mniam.gif
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_20_02.jpg
    Pain_de_Campagne_20_02.jpg
    111.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_21022009.jpg
    Pain_de_Campagne_21022009.jpg
    102.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Chleby14_15marca.jpg
Pain_de_Campagne_15_03.jpg

I ponowinie powtórka , chlebek pięknie wyrósł, pieczony na kamieniu z 3/4 porcji ..
lecker.gif
mniam.gif
Weekend ogólnie bardzo chlebowy
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_15_03.jpg
    Pain_de_Campagne_15_03.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 1
  • Chleby14_15marca.jpg
    Chleby14_15marca.jpg
    97.4 KB · Wyświetleń: 1

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_29_03_1.jpg
Pain_de_Campagne_29_03_2.jpg

Wersja "troszkę" zmodyfikowana: zakwas pszenny prowadzony metodą 3-fazową (mąka pszenna 650), chleb zaczynam robić od IV etapu : 950 zakwasu (700g pszenny + 250g żytni 3 fazowy w ostatniej fazie wzbogacony 2 łyżkami orkisz 1400)+ mąka (100 manitoba, 200 orkisz 1400, 500 pszenna 650). Ciasto dobrze się wyrabia i rosło jak szalone. Nocowały w lodówce. 2 bochenki pieczone na wygrzanym kamieniu. Skórka chrupiąca a miękisz bardzo elastyczny. W smaku podobny do pszenno-żytniego (bo właściwie to chleb pszenno-żytni
icon_mrgreen.gif
).
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_29_03_1.jpg
    Pain_de_Campagne_29_03_1.jpg
    90 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_29_03_2.jpg
    Pain_de_Campagne_29_03_2.jpg
    127 KB · Wyświetleń: 1

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_24_05.jpg

ulubiony chlebek naszego synka
lecker.gif
- pieczony przynajmniej raz w tygodniu.
lecker.gif
Już od dłuższego czasu z modyfikacjami dietetycznymi ( z dodatkiem mąki orkiszowej razowej 100 gr oraz otręb pszennych 100 gr) skracającymi czas przygotowania. Zaczynamy zawsze od IV fazy - na zakwasie pszennym
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_24_05.jpg
    Pain_de_Campagne_24_05.jpg
    116.2 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy