Pandoro di Verona

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joasiu mam jeszcze jedno pytanie: jaką średnicę i wysokość tak na oko mają Twoje foremki na panettone? Bo ja właśnie skonstruowałam formę (z naczynia żaroodpornego i obręczy do tortownicy
icon_wink.gif
) która ma szerokość na dole 20cm, u góry 27cm a wysokość 17cm i zastanawiam się czy nie będzie za mała na całe ciasto
denknach.gif


EDIT: Ja nie wiem jak Wy wałkowałyście to kurczące sie ciasto z miękkim masłem...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Sylwio, moje foremki na panettone były takie same jak te:
http://www.tortownia.pl/produkt.php?kid=76&pid=104
Wcześniej przedłużałam klasyczną formę babkową metalową obręczą, uzyskując na górze 22 cm średnicy i wysokość około 16,5 cm.

Nie pamiętam, bym miała jakieś kłopoty przy wałkowaniu...
Trzymam kciuki, by wszystko się udało!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję Joasiu za odpowiedź
icon_smile.gif

Nie wiem co źle robiłam ale ciasto, jak to drożdżowe, ciagle sie zbiegało a miękkie masło wypływało każdą możliwą szczeliną przy wałkowaniu...Jakoś "wymiętoliłam" to ciasto kilka razy, nie mam pojęcia co z tego wyjdzie
icon_wink.gif
Zobaczymy rano...


Edit: Może za mało rozciągnęłam ciasto?
denknach.gif
Nie ważne, oby tylko było co jeść na śniadanie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Niestety nie udało się. Wydaje mi się, że te 4,5 godziny po wyjęciu ciasta z lodówki mogą być bardzo ważne bo ciasto osiąga wtedy na pewno temperaturę pokojową a to moje na pół godziny po wyjęciu z lodówki raczej takiej nie miało
icon_neutral.gif
Po włożeniu do piekarnika urosło nie za dużo, miało rozmiar bochenka chleba. Po 30 minutach patyczek był suchy więc wyjęłam ciasto i zostawiłam do rana. Po rozkrojeniu okazało się, że w środku jest wieeeelki zakalec i tylko trochę ciasta na zewnątrz urosło (oczywiście spróbowałam, smaczne
icon_wink.gif
).
Może następnym razem się uda
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A w tej lodówce to wyrosło Ci? Bo mnie się wydaje, że coś nie bardzo. Zresztą ja po wyrastaniu ciasta w zimnie zawsze dłużej niż 20-30 minut trzymam przed pieczeniem w temp. pokojowej. Małe drożdżówki to owszem mogą być krócej, ale dla większych drożdżowych czy chlebów wg mnie to za krótko, na oko widzę czy już jest gotowe do pieczenia.

Ja właśnie włożyłam moje ciasto do lodówki na te pierwsze 40 minut chłodzenia. Jak do tej pory ciasto bardzo ładnie się zachowuje, zobaczymy co będzie dalej.
Cały czas myślę, w co mam włożyć do pieczenia....na serio nie mam odpowiedniej formy...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
W lodówce trochę wyrosło. Następnym razem wyjmę ciasto na dłużej niz pół godziny
icon_wink.gif

Moje ciasto do momentu włożenia "na stałe" do lodówki też pięknie wyrastało no ale nie byłabym sobą jakbym czegoś nie sknociła
icon_biggrin.gif

Beatko a moze spróbuj moim sposobem czyli na naczynie żaroodporne nałóż obręcz tortownicy i to razem folią aluminiową połącz?
Mam nadzieję, że się uda i czekam na fotkę
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja mam takie wysokie naczynie żaroodporne, ale trochę boję się wstawiać je do nagrzanego piekarnika...zresztą czy w szklanym naczyniu dobrze się to upiecze??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Sylwio, szkoda, że się nie udało....
icon_sad.gif

Widocznie to ciasto musi jednak wyrastać w cieple i nocne lodówkowanie mu nie służy...
Mam nadzieję, że choć u Beaty wszystko w porządku...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joasiu przynajmniej teraz już wiem jak działać nastepnym razem z tą babką i jak w ogóle obchodzić sie z ciastem po wyjęciu z lodówki
icon_biggrin.gif


Beato z tego co wiem to z naczyniem nie ma prawa sie nic stać tym bardziej że temperatura pieczenia nie jest bardzo wysoka.
Ciężko mi odpowiedzieć czy w szkle dobrze sie upiecze ale z drugiej strony czemu miałoby się nie udać? Skoro wychodzi w papierowych formach i blaszanych to chyba w szkle też
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Sylwio, akurat mój piekarnik nie za bardzo lubi szklane formy do pieczenia ciast, więc nie mam w tej mierze doświadczenia...
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
BeataSz @ 19 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=663373Ja mam takie wysokie naczynie żaroodporne, ale trochę boję się wstawiać je do nagrzanego piekarnika...zresztą czy w szklanym naczyniu dobrze się to upiecze??
Hej ja pieke babki w szklanej foremce i wychodza super. Z zadnej foremki nie bylam tak zadowolona jak z tej szklanej babkowej..
icon_biggrin.gif

Aha i oczywiscie zawsze wstawiam do nagrzanego piekarnika.
pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzięki za wszystkie cenne uwagi.
W mojej szklano blaszanej formie już ciasto od godziny rośnie, mam tylko nadzieję, że mi to naczynie nie pęknie, bo się zapłaczę chyba
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
mozecie sprobowac tez piec w normalnym garnku (tylko raczki musza byc metalowe). ja wyprobowalam w tym roku na panettone i moj garnek spisal sie wzorowo
icon_biggrin.gif


w ogole gratulacje bo piekne Wam wychodza, moze i ja sie kiedys za nie wezme ...
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie wierzyłam, że to tak rośnie! NIE MIEŚCI mi się w piekarniku, góra już mocno przypieczona, jak dla mnie za mocno, spod dzięki szklanemu naczyniu też widzę b.ciemny. Jest OLBRZYMIA więc na pewno jeszcze nie do końca upieczona, siedzi w piekarniku od 25 minut.
Olaboga, co robić
gruebel_2.gif
Na drugi raz będę wiedziała, że trzeba w dwie formy wsadzić
baa.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Już po wszystkiemu
icon_wink.gif
Niestety spód mocno spalony, ale musiałam go poświęcić dla całości
icon_smile.gif
. Monstrum ma ponad 22 cm wysokości, średnicy 20 cm.
mój garnek miał 10 cm wysokości, śr. 20 cm, na wierzch położyłam obręcz z tortownicy o średnicy garnka, więc dobrze mi się przedłużyło-całość połączyłam od środka papierem do pieczenia. Wkładając na dno garnka ten kawałek ciasta myślałam, że to przesada, że nie potrzebnie przedłużam formę, bo przecież garnek sam w sobie jest spory a ciasto aż tak nie wyrośnie, o ja naiwna!
Ciekawa jestem wnętrza, ale to jeszcze trochę, na razie pokazuję to co mi wyszło ( ale nie śmiejcie się z tego kształtu )
 

Załączniki

  • baba1.jpg
    baba1.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
tu mało wyraźne ale z miarką
icon_lol.gif
jedną ręką miarkę trzymałam a drugą, trzęsącą się, robiłam zdjęcie
 

Załączniki

  • baba_2.jpg
    baba_2.jpg
    34.1 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy