Maraa @ 19 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=923125Planowałam na Boże Narodzenie upiec pandoro na zakwasie ale mi czasu brakuje niestety. Zrobiłam więc z Twojego przepisu Joasiu, bo to pewniak dla mnie, z podwójnej porcji wyszło mi trzy sztuki. Może jedną uda mi się przechować do świąt.
Prześliczna foremka i cudowne ciasto.
Mnie w tym roku przez przedświąteczny kilkudniowy wyjazd zabrakło czasu na pandoro.
Ale pewnie upiekę je na wielkanoc.![]()
DOROTKA1 @ 22 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=924379Ktos z Was robi pandoro KA jak to zrobić....Niestety Ci nie pomogę. Uwielbiam wyrabiać to ciasto ręcznie i nigdy nie zatrudniłabym do tego żadnej maszyny.
aniuska @ 27 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=925535Mi aż tak nie urosło (ale chyba za pierwszym wałkowaniem za słabo się masło rozprowadziło), ale i tak było pyszne i bardzo długo dobre.
dzięki za przepis!!!Cieszę się, że smakowało.
DOROTKA1 @ 22 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=924379pomocy![]()
Kochane cinki jak co roku zabrałam sie za pandoro, jako ze w tym roku wzbogacilam sie o Kitchen aida, wiec postanowilam go użyć, niestety ciasto po upieczeniu bylo bardziej zbite nie wiem czy to wina roboty w KA (mieszalam hakiem, na 2, czas zgodny jak w przepisie ) czy to ze w trakcie w 4,5 h wyrastania nie wyroslo tak jak w poprzednich latach
czy Ktos z Was robi pandoro KA jak to zrobić.... jutro musze nowa partie zrobic
Dziś już moja odpowiedź jest "po czasie", ale właśnie tu zajrzałam i może przyda się kiedy indziej. Ja wykorzystywałam KA przy wyrabianiu tego ciasta. Nawet w tym wątku pokazałam to na zdjęciu.
hazo @ 28 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=925558Dziś już moja odpowiedź jest "po czasie", ale właśnie tu zajrzałam i może przyda się kiedy indziej. Ja wykorzystywałam KA przy wyrabianiu tego ciasta. Nawet w tym wątku pokazałam to na zdjęciu.Hazo, czy dobrze rozumiem ze mieszałas wylacznie hakiem (na 2 czy szybciej? ), ze nie ugniatalas tego ciasta recznie (nawet w tej fazie gdzie nalezy 15min ugniatac) ?
Szczęśliwego Nowego Roku![]()
DOROTKA1 @ 1 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=926923Hazo, czy dobrze rozumiem ze mieszałas wylacznie hakiem (na 2 czy szybciej? ), ze nie ugniatalas tego ciasta recznie (nawet w tej fazie gdzie nalezy 15min ugniatac) ?Ręcznie - tylko w I etapie po wymieszaniu składników w misce. W II etapie mieszałam tylko hakiem. Nie wiem ile czasu, bo robię to na oko do momentu w którym zobaczę, że ciasto jest gładkie i elastyczne. O prędkości mogę powiedzieć to samo co o czasie. Nie zwracam na nią szczególnej uwagi.
Tak wygląda moje przedwczorajsze pandoro wyrabiane KA
![]()
Caritka @ 11 Jan 2010 napisał:
Margot @ 11 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=931053Caritka , śliczna baba,wiedziałam ,ze będzie takaCieeekawe skad?![]()
![]()
![]()
Dziekuje![]()
Strasznie sie ciesze, ze w koncu sie na nia skusilam, bo jest taaaaka pyszna!
i najwazniejsze- ze juz jej sie nie boje![]()
Caritka @ 11 Jan 2010 napisał:
Margot @ 11 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=931102wiesz ma się te wtyki![]()
No tak myslalam, ale do konca nie bylam pewna.
![]()
Caritka @ 11 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=931097Strasznie sie ciesze, ze w koncu sie na nia skusilam, bo jest taaaaka pyszna!
i najwazniejsze- ze juz jej sie nie boje
Caritko, pięknie Ci wyrosła ta baba! To jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych.![]()
Margot @ 11 Jan 2010 napisał:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.