Pandoro di Verona

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot
bussi.gif

Bardzo lubię kroić ją w ten sposób, ma taki świąteczny wygląd.

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
pomocy
icon_sad.gif

Kochane cinki jak co roku zabrałam sie za pandoro, jako ze w tym roku wzbogacilam sie o Kitchen aida
icon_smile.gif
, wiec postanowilam go użyć, niestety ciasto po upieczeniu bylo bardziej zbite nie wiem czy to wina roboty w KA (mieszalam hakiem, na 2, czas zgodny jak w przepisie ) czy to ze w trakcie w 4,5 h wyrastania nie wyroslo tak jak w poprzednich latach
icon_sad.gif
czy Ktos z Was robi pandoro KA jak to zrobić.... jutro musze nowa partie zrobic

aniuska

Member
Gru 14, 2009
1
0
0
Mi aż tak nie urosło (ale chyba za pierwszym wałkowaniem za słabo się masło rozprowadziło), ale i tak było pyszne i bardzo długo dobre.
dzięki za przepis!!!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Maraa @ 19 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=923125Planowałam na Boże Narodzenie upiec pandoro na zakwasie ale mi czasu brakuje niestety. Zrobiłam więc z Twojego przepisu Joasiu, bo to pewniak dla mnie, z podwójnej porcji wyszło mi trzy sztuki. Może jedną uda mi się przechować do świąt.
icon_mrgreen.gif
Prześliczna foremka i cudowne ciasto.
Mnie w tym roku przez przedświąteczny kilkudniowy wyjazd zabrakło czasu na pandoro.
Ale pewnie upiekę je na wielkanoc.
icon_smile.gif

DOROTKA1 @ 22 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924379Ktos z Was robi pandoro KA jak to zrobić....
Niestety Ci nie pomogę. Uwielbiam wyrabiać to ciasto ręcznie i nigdy nie zatrudniłabym do tego żadnej maszyny.

aniuska @ 27 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925535Mi aż tak nie urosło (ale chyba za pierwszym wałkowaniem za słabo się masło rozprowadziło), ale i tak było pyszne i bardzo długo dobre.
dzięki za przepis!!!
Cieszę się, że smakowało.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
DOROTKA1 @ 22 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924379pomocy
icon_sad.gif

Kochane cinki jak co roku zabrałam sie za pandoro, jako ze w tym roku wzbogacilam sie o Kitchen aida
icon_smile.gif
, wiec postanowilam go użyć, niestety ciasto po upieczeniu bylo bardziej zbite nie wiem czy to wina roboty w KA (mieszalam hakiem, na 2, czas zgodny jak w przepisie ) czy to ze w trakcie w 4,5 h wyrastania nie wyroslo tak jak w poprzednich latach
icon_sad.gif
czy Ktos z Was robi pandoro KA jak to zrobić.... jutro musze nowa partie zrobic
Dziś już moja odpowiedź jest "po czasie", ale właśnie tu zajrzałam i może przyda się kiedy indziej. Ja wykorzystywałam KA przy wyrabianiu tego ciasta. Nawet w tym wątku pokazałam to na zdjęciu.

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
hazo @ 28 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925558Dziś już moja odpowiedź jest "po czasie", ale właśnie tu zajrzałam i może przyda się kiedy indziej. Ja wykorzystywałam KA przy wyrabianiu tego ciasta. Nawet w tym wątku pokazałam to na zdjęciu.
Hazo, czy dobrze rozumiem ze mieszałas wylacznie hakiem (na 2 czy szybciej? ), ze nie ugniatalas tego ciasta recznie (nawet w tej fazie gdzie nalezy 15min ugniatac) ?
Szczęśliwego Nowego Roku
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
DOROTKA1 @ 1 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=926923Hazo, czy dobrze rozumiem ze mieszałas wylacznie hakiem (na 2 czy szybciej? ), ze nie ugniatalas tego ciasta recznie (nawet w tej fazie gdzie nalezy 15min ugniatac) ?
Ręcznie - tylko w I etapie po wymieszaniu składników w misce. W II etapie mieszałam tylko hakiem. Nie wiem ile czasu, bo robię to na oko do momentu w którym zobaczę, że ciasto jest gładkie i elastyczne. O prędkości mogę powiedzieć to samo co o czasie. Nie zwracam na nią szczególnej uwagi.
Tak wygląda moje przedwczorajsze pandoro wyrabiane KA

DSC03388.JPG

Załączniki

• DSC03388.JPG
    DSC03388.JPG
    42.9 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam, tralalala, zrobilam!
banana.gif

Wreszcie!
Tyyyyle czasu sie za nia zabieralam, ze az wstyd. W koncu sie przemoglam!
Powiem szczerze, ze gdyby nie Hazo (
anbetung.gif
), ktora piekla w keksowce- pieczenie, chyba ciagle bym odkladala.
Brak odpowiedniej formy bardzo mnie zniechecal... - no dobra...- i nie ukrywam, ze balam sie tego ciasta i wiecznie "nabieralo mocy urzedowej"
icon_wink.gif

Ale odkad zostalam poczestowana kupna pandoro, bardzo za mna chodzilo i prawie codziennie czytalam ten przepis i sie zastanawialam,
az wczoraj - nadszedl ten dzien
zahnlos.gif

Powiem szczerze, ze w pierwszym etapie, ciasto wyszlo mi dosc twarde i nie moglam je porzadnie wygniesc.
Nie umialam pozbyc sie grudek i bylo jakies takie.... Wspomagalam sie zwilzonymi rekoma,
ale zaczynalam sie juz powoli poddawac
icon_wink.gif

Przy drugim etapie, make dosypywalam stopniowo i ciasto wyszlo troche lepsze, choc i tak juz calkiem zwatpilam.
Bylam pewna, ze ciasto wyjdzie zbite, bo wygladem wcale nie przypominalo Twojego ciasta, Joanno, a i mnie wydawalo sie jakies takie dziwne.
Z walkowaniem mialam troche problemu, mimo, ze maslo nie tryskalo na wszystkie boki
icon_wink.gif

W tym momencie, juz calkiem sie poddalam i nawet nie wysilalam sie, zeby je ladnie uformowac
icon_mrgreen.gif

-Juz wiem, czemu nigdy nie robilam ciasta francuskiego
rofl.gif
icon_wink.gif

No w kazdym razie, przelozylam do dwoch keksowek, troche za wielkich chyba, bo ciasta sa troche niskie,
za to bardzo bardzo puchate, - jak puszek
icon_lol.gif
( One nic nie waza
icon_eek.gif
)
Rozplywaja sie w ustach i nie mozna sie od tego ciasta oderwac.
lecker.gif

Sa rewelacyjne i stwierdzam z pelna swiadomoscia, ze to kupne, ktore tak bardzo mi smakowalo- moze sie schowac
icon_mrgreen.gif

Powiem jeszcze, ze podczas wyrabiania i walkowania powiedzialam sobie, ze "to ciasto nie dla mnie i wiecej nie bede je robic"
- ale po sprobowaniu, - odlot!! I "zmiekklam"
icon_mrgreen.gif
na tyle, ze bede je powtarzac - mimo "meczarni"
icon_lol.gif

Joanno- ogormne dziekuje za wysmienity przepis
anbetung.gif
cvety.gif
bussi.gif

Zdjecie zrobilam na dowod
icon_wink.gif
- ale ono i tak nie oddaje tej lekkosci, wilgotnosci i smaku
mniam.gif

PICT002_6.JPG

Z tej radosci, ze wyszlo, i ze jest takie cudne, zamieszczam jeszcze drugie zdjecie, bo na jedno, nie moglam sie zdecydowac
icon_mrgreen.gif

PICT002_9.JPG

Załączniki

• PICT002_6.JPG
    PICT002_6.JPG
    108.8 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT002_9.JPG
    PICT002_9.JPG
    108.2 KB · Wyświetleń: 2

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Caritka @ 11 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931097Strasznie sie ciesze, ze w koncu sie na nia skusilam, bo jest taaaaka pyszna!
i najwazniejsze- ze juz jej sie nie boje
rofl.gif
Caritko, pięknie Ci wyrosła ta baba! To jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych.
lecker.gif

Margot @ 11 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931102
icon_mrgreen.gif
wiesz ma się te wtyki
icon_mrgreen.gif
Margot, zaczynam się Ciebie bać!
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy