linette @ 14 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=363176Zrobiłam - mój pierwszy chleb na zakwasie. Jest wspaniały, kwaskowaty, lekko wilgotny, z chrupiącą skórką![]()
Dziękuję za przepis.Cudny. I udał Ci się zapierwszym razem! Uprzejmie zazdraszczam.
Liska @ 15 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=363686To zaczęłaś od przepisu, na którym ja skończyłamSzczęściara z Ciebie
Ja dłuuuugo szukałam, zanim się okazało, że ten ma smak, którego szukałam tak długo.
Tak, także moim zdaniem ten chleb jest idealnyi gdyby nie to, że stawiam pierwsze kroki w materii chlebowej i jestem szalenie ciekawa innych przepisów, to z pewnością poprzestałabym na pieczeniu tego jednego. Ale jedno jest pewne - będę do niego wracała. Zresztą już jutro znowu się za niego zabieram, bo w niedzielę przyjadą do nas rodzice i teściowie - to się pochwalę, a co![]()
![]()
villanelle @ 23 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=368032Właśnie go nastawiłam. Mam jednak wątpliwości bo do pieczenia użyłam mąki pszennej 550 gdyż nie mogę dostać wyższej. Na wszelki wypadek dodałam też drożdże ponieważ zakwas który użyłam jest dosyć młody. Trzymajcie kciuki!![]()
Proszę jeszcze o szybką pomoc, a mianowicie dotyczącą tego jak wysoko chlebek ma urosnąć w foremce. Pewnie podczas ogrzewania piekarnika też urośnie dlatego pytam, żeby mi nie wyszedł z foremek.
I drugie pytanie: czy w formie ma urosnąć 2 razy?Villanelle..odpowiadam...chleb ma urosnac do brzegow formeki chlebowej. Piekarnika nie rozgrzewamy...wkladamy foremke z chlebem (wyrosnietym!) do zimnego pieca, nastawiamy temperature 200 C i pieczemy 1 godzine (czas liczymy od momentu wlozenia do piekarnika).
W foremce chleb wyrasta tylko raz.
Mam nadzieje ze pomoglam![]()
Rowniez pieke razowy dzis!
Powodzenia
Malgosimi @ 25 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=401046wydaje mi sie, ze wlasnie na zarnach, zarnamiTak, coś w tym stylu. Ale czy w Polsce mielą mąkę w ten sposób? Ciekawa jestem.
Taterku, a czy żarna to są właśnie te wielkie koła kamienne z dziurą w środku rozrzucone na angielskich łąkach, między którymi łażą owce?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.