Prosty i pyszny razowiec

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
To zaczęłaś od przepisu, na którym ja skończyłam
icon_smile.gif
Szczęściara z Ciebie
icon_smile.gif
Ja dłuuuugo szukałam, zanim się okazało, że ten ma smak, którego szukałam tak długo.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
Cieszę się, że chlebek się podoba
icon_smile.gif

Liska @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363686To zaczęłaś od przepisu, na którym ja skończyłam
icon_smile.gif
Szczęściara z Ciebie
icon_smile.gif
Ja dłuuuugo szukałam, zanim się okazało, że ten ma smak, którego szukałam tak długo.
Tak, także moim zdaniem ten chleb jest idealny
icon_smile.gif
i gdyby nie to, że stawiam pierwsze kroki w materii chlebowej i jestem szalenie ciekawa innych przepisów, to z pewnością poprzestałabym na pieczeniu tego jednego. Ale jedno jest pewne - będę do niego wracała. Zresztą już jutro znowu się za niego zabieram, bo w niedzielę przyjadą do nas rodzice i teściowie - to się pochwalę, a co :D

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie go nastawiłam. Mam jednak wątpliwości bo do pieczenia użyłam mąki pszennej 550 gdyż nie mogę dostać wyższej. Na wszelki wypadek dodałam też drożdże ponieważ zakwas który użyłam jest dosyć młody. Trzymajcie kciuki!
icon_smile.gif

Proszę jeszcze o szybką pomoc, a mianowicie dotyczącą tego jak wysoko chlebek ma urosnąć w foremce. Pewnie podczas ogrzewania piekarnika też urośnie dlatego pytam, żeby mi nie wyszedł z foremek.
I drugie pytanie: czy w formie ma urosnąć 2 razy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
villanelle @ 23 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=368032Właśnie go nastawiłam. Mam jednak wątpliwości bo do pieczenia użyłam mąki pszennej 550 gdyż nie mogę dostać wyższej. Na wszelki wypadek dodałam też drożdże ponieważ zakwas który użyłam jest dosyć młody. Trzymajcie kciuki!
icon_smile.gif

Proszę jeszcze o szybką pomoc, a mianowicie dotyczącą tego jak wysoko chlebek ma urosnąć w foremce. Pewnie podczas ogrzewania piekarnika też urośnie dlatego pytam, żeby mi nie wyszedł z foremek.
I drugie pytanie: czy w formie ma urosnąć 2 razy?
Villanelle..odpowiadam...chleb ma urosnac do brzegow formeki chlebowej. Piekarnika nie rozgrzewamy...wkladamy foremke z chlebem (wyrosnietym!) do zimnego pieca, nastawiamy temperature 200 C i pieczemy 1 godzine (czas liczymy od momentu wlozenia do piekarnika).
W foremce chleb wyrasta tylko raz.
Mam nadzieje ze pomoglam
icon_smile.gif

Rowniez pieke razowy dzis!

Powodzenia

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję ślicznie tatter. Pomogłaś!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zapomniałam wczoraj napisać, że wyszedł wspaniale. Strasznie pękł na wierzchu, choć rósł 2h do brzegu keksówki. Ciągle nie wiem dlaczego wszystkie chleby mi tak pękają :| Mimo wszsytko jest bardzo zadowolona. Do ciasta dodałam jeszcze mieszankę nasion. Mniam!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Brawo!
Ja rownez dodaje nasiona, zmieniam takze rodzaje mak...choc zakwas mam zawsze zytni z pelnego przemialu...
Nastepnym razem, o ile sie jeszcze pokusisz o zrobienie tego razowca, pozwol mu wyrastac dluzej w nizszej termperaturze...powinno pomoc...

Ale i tak gratuluje!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dzięki za odpowiedź
icon_smile.gif

Jeszcze się nim zajadam. Jestem zaskoczona, że tak długo zachowuje świeżość!! Jest w sam raz wilgotny i smaczny, choć pewnie na żytnim zakwasie ma inny smak. Niestety ja używam tego, który mam czyli pszennego.

Wspaniały przepis! Na pewno spróbuję!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Villanelle...zapomnialam poprzednio dodac, ze szybko mozesz zakwas pszenny przeksztalcic w zytni. Wez kilka lyzek obecnego pszennego zakwasu i dokarmiaj go maka zytnia i woda, piecz chleby i nadal dokarmiaj zytnia...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tak w kwestii formalnej... dlaczego on się nazywa razowiec, jak w nim (jesli ktos nie dokarmia razową zakwasu) mąki razowej jest 100 g?
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
A oto mój ,,razowiec" na BULIONIE
rofl.gif

w czasie wyrabiania ciasta nagle odkryłam, ze nie mam soli. Do sklepu mam daleko a najblizszy nei akceptuje kart kredytowych a do bankomatu jeszcze dalej, więc zamiast soli wsypałam bulionik wegetaiański w słoiczki ze sklepu ekologicznego. Chleb wyszedł super
rofl.gif

obraz061ut6.jpg

obraz072kh7.jpg

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Malgosimi... moj zakwas jest zytni i to w dodatku razowy...jesli dodam do 400g zakwasu zytniego razowego, dodatkowe 100g maki zytniej razowej, pszennej razowej lub jakiejkolwiek innej razowej to mam 500g razowej maki w sumie do 300 g maki zwyklej...
...rzuc okiem na zdjecia moich RAZOWCOW...trudno byloby nazwac je chlebami "zwyklymi"...prawda?

Pieknie wyglada Twoj - Moj Razowiec...mam nadzieje, ze mimo "niepewnej" nazwy, smakowal wybornie...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lisko, ależ komplement mi powiedzialaś, wow!!!
Jeszcze Borodinsky u mnie nie goscil, ale przymierzam się
icon_smile.gif

Tatter - tak tak, ja doczytałam, że Twój zakwas jest razowy (mój w tej chwili też), ale u nas popularna do karmienia zakwasu byla swego czasu mąka żytnia jasna (bo Mirabbelka słusznie nas uczyła, że na takiej łatwo się go hoduje). I moim zdaniem właśnie stąd są te różnice w ,,umasczeniu" chlebków sfotografowanych w tym wątku, nad którymi kilka osób się zastanawiało
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Czytalam, czytalam, zdaje sie Hazo, po pierwszym swoim bochenku zastanawiala sie (publicznie
icon_wink.gif
) nad roznica w kolorach...moj razowiec jest naprawde ciemny, ciezki, bardzo aromatyczny...
A maka ktorej uzywam to zytnia razowa stoneground (cos chyba jak zarnami mielona???)...doskonala w kazdym razie...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Borodinsky wyglad ma ciemny za sprawa molasy i malt extract...

Ostatnio zmodyfikowalam przepis na moj razowiec...
otoz zamiast maki zytaniej razowej (lub pszennej razowej) dodaje 200g malthouse i 200g pszennej bialej chlebowej...alez ma niesamowity zapach...

http://www.dovesfarm-organic.co.uk/organic...aking-flour.htm

czy ktos powie mi czy w PL mieli sie make pomiedzy kamieniami; tutaj maka zytnia w szczegolnosci jest "stoneground" i nie moge sobie przypomniec czy taka metoda nazywa sie mielenie ZARNAMI...czy jest na to jakas inna nazwa...coraz gorzej z moja pamiecia...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wydaje mi sie, ze wlasnie na zarnach, zarnami

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy