Eklerek @ 22 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=876685Moja polewa póki co jest biała.![]()
A sernik smakuje fantastycznie!
Zdjęcie może nie jest piękne, ale miałam ochotę już spróbować.![]()
A co do koloru - jest mniej intensywny, bo celowo dałam mniej jagód. Taki pastelowy wyszedł
Polewa niczym śnieg, zdjęcie serniczka piękne. A po schłodzeniu, o wiele lepiej smakuje![]()
kasiak73 @ 23 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=877040Upieczony stygnie sobie.
Stygnie już dwie godziny chyba zaraz go spróbuje .Tyle to mało. W lodówce ok. 8 godzin powinien byc, to wtedy robi się taki cudownie kremowy
Kasiula_bittersweet @ 24 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=877405zrobiłam i sknociłam![]()
robiłam w tortownicy 26cm i kompletnie zapomniałam, że przepis jest na mniejszą, więc wyjęłam po godzinie, teraz mam w środku lekko "zbitą" masę a polewa pięknie zgęstniała... ech
mam nauczkę, żeby nie robić sernika w nocy![]()
Kasiu, ale co to znaczy, że kompletnie skopałaś? Będziesz miała tylko trochę niższy sernik, moim zdaniem jego smak z tego powodu się nie zmieni.![]()
CYTATmoże jeszcze można coś zrobić?No pewnie, że można! Zjeść po schłodzeniu!![]()
Maraa @ 24 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=877442Kasiu, ale co to znaczy, że kompletnie skopałaś? Będziesz miała tylko trochę niższy sernik, moim zdaniem jego smak z tego powodu się nie zmieni.
to oznacza, że chyba go nie dopiekłam![]()
niższy nie, bo ja zwiększyłam troszkę ilość składników, z resztą wysokość to by nic nie przeszkadzała, ale on nie jest taki zwarty jak być powinien...
zjadłam kawałek, im bliżej brzegów tym bardziej zwarty, polewa zwarta, ale środek to tak średnio, ech te moje mądre pomysły w środku nocy![]()
Maraa @ 24 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=877445Kasiu, a jakie miałaś proporcje jagód i sera?1kg sera na ok. litr jagód
myślisz, że za dużo jagód? a ja chciałam mieć taki smerfny sernik![]()
Kasiula_bittersweet @ 24 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=8774501kg sera na ok. litr jagód
myślisz, że za dużo jagód? a ja chciałam mieć taki smerfny sernik
Ja dałam tyle samo jagód, tyle że do 700g sera i dlatego pewnie nie ściął mi się tak dobrze.Zapisałam błędnie, że ma to być 500g jagód, a powinno być 500ml.
U Ciebie podane proporcje w przepisie zostały zachowane więc może to rzeczywiście efekt zbyt krótkiego pieczenia. Ja nigdy nie patrzę na zegarek, stosuję się do wskazówek podanych przez Joannę w sernikowym ABC, brzegi mają odchodzić od formy, a środek drżący i dopiero wtedy wyłączam piekarnik. Jak dla mnie ta metoda lepiej się sprawdza od ściśle określonego czasu pieczenia.![]()
Maraa @ 24 Jul 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=877471To aż tak źle jest z tym sernikiem? Nie da się w ogóle kroić?no da się, ale najbliżej środka jest taki mazisty, mama już zjadła 2 kawałki i nie daje mi z nim nic robić, wiec chyba jednak nie zrobię małych serniczków![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.